Ornitologi (læren om fugler)

Nye oppdagelser!

Det er ikke mulig å få med seg alt, men akkurat dette redet lå rett ved siden av gangveien opp i hagen vår, og var rett og slett max 1 m fra hodene våre. Da vi fant dette mimret jeg "Lille Måltrost", og hvorfor hun er så glad, jo fordi hu har rede som ingen veit av. Til og med når redet var rett foran nesa våre hele tida har vi ikke tidligere klart å få øye på det. Vil igjen anbefale HD for de som har lyst til å se. 

- Anette

En liten titt på fluesnapperne

Her er en video av familieidyllen til fluesnapperne. Du ser fluesnapperhannen sitter og passer på rundt kassa under hele videoen, helt til han til slutt får tak på et insekt som han fôrer barna med. Har filmet med iphonen, så jeg anbefaler HD.

 

- Anette

Stæren

Her er en video av stæren mate ungene sine. Lytter dere ekstra godt, kan dere høre dem. Anbefaler å se videoen i HD, for å kunne se fargene til stæren bedre. 

Fikk en rød solnedgang i kveld gjorde vi og! God natt!

Er det trosten som flytter inn?

Her for noen dager siden la vi merke til at det hadde kommi et reir i løvskogen bak hagen vår, men fikk ikke øye på noen beboer. Det reiste seg derfor et spørsmål om dette reiret hadde vært der hele tida og at vi har vært veldig uoppmerksomme, eller om det faktisk var nytt. MEN, i dag oppdaga jeg at det faktisk var liv i boligen. 

Da reiste det seg et nytt spørsmål! Hva slags fugl er det vi har besøk av? Trost var en klar kandidat, men hva slags trost? Jeg har søkt litt på nett, og jeg har ikke finni bilde av noen trost med så klart skille mellom brunspettet og gulhvit som på denne fuglens bryst, men kom fram til at den er mest lik en gråtrost. 

Hvis det er noen andre som veit med sikkerhet hvilken fugl dette er, så er det bare å rope ut. Er det en trost? Hvilken trost er det?

Gråtrosten er ihvertfall utbredt i de nordlige delene av Europa. Det er den vanligste trosten i Norge og det er mye av den på Vestlandet og i Nord-Norge. Reirene lager de relativt åpne, og hekker derfor også ofte flere på samme område for å kunne sammen beskytte eggene fra eggtyver som f.eks kråker. De trives godt i løvskog og blandingsskoger, som vi har bak ved hagen vår. Vi hører også ofte mye krangling mellom fuglene i denne skogen, og ser vi ei kråke tar det ikke lang tid før rabalderet er løs og de flyr etter hverandre i sirkler mellom trær og blader.
De lysegrønne eggene med brune prikker legger den i mai-juni, og det kan se ut til at også vår gjest har gjort nettopp dette. Det kan se ut som på dette bildet at hun ligger og ruger, og hun er heller ikke lenger borte fra reiret enn at de eventuelle eggene fortsatt vil være varme.

Hunnen ruger på eggene i underkant av to uker, og deretter mater både hunnen og hannen ungene i ytterligere to uker. Så etterhvert ser vi kanskje også mer av hannen. De spiser ofte meitemark og insekter, og går over til mer bær og frukt til høsten.

Da har vi altså en tredje innflytter i hagen som vi kan lære mer om, og spennende er det at vi har fått muligheten til å følge opp tre helt ulike fugler. Det å sette seg inn i fugleverdenen er vel kanskje ikke så vanlig i dag, som det muligens var før i tida? Likevel håper jeg det er noen interesserte på hobbybasis der ute. Jeg har ingen plan om å bli ornitolog, og fugleinteressen kan nok vise seg etterhvert å være begrenset, men jeg har lært meg det at når interessen er der så må man utforske for alt det er verdt. Jeg trur nesten jeg har oppdaga en ny side av meg selv etter at jeg begynte med detta lille hageprosjektet, hvor jeg bryter ut i begeistring bare jeg ser det svarthvite fluesnapperparet vårt lufte vingene. Da spiller det ingen rolle hvor interessert alle andre er, da er man forplikta til å ta del i det uansett. Tenk så mye som har foregått rett foran nesa på oss i alle år uten at vi egentlig har sett det. Jeg er veldig glad for at det fortsatt er mange ting som kan overraske og interessere meg, og at det er nye ting å lære. Det trur jeg er min største frykt....at jeg enten skal bli uinteressert i å lære noe nytt, eller at det rett og slett ikke skal være noe spennende igjen å fordype seg i. Man lærer så lenge man lever, og det har jeg absolutt tenkt til å gjøre!

Fluesnappere på visning!

I fuglekassa vi satte opp for den svarthvite fluesnapperen har vi nå vært så heldige og hatt et fluesnapperpar på visning! 
Nå blir det spennende å se om de er her for å bli, eller om gresset er grønnere et annet sted. Men èn ting er sikkert, fluer har vi mye av!

Se hvor flott fluesnapperhannen er! I bakgrunnen sitter en mer reservert fluesnapperhun. Jeg har lest at den svarthvite fluesnapperen liker seg best på områder med mye skog og hekk, og at vi derfor titt og ofte kan se den i norske hager. I august-september reiser den sørover, gjerne til Vest-Afrika hvor den oppholder seg frem til april-mai, for deretter å returnere til Europa. Fluesnapperhannen skal visst nok besøke ulike aktuelle boplasser ca èn uke før hunnene ankommer, for så å invitere med seg hunnene på visninger. Det er til slutt hunnene som avgjør hvilken boplass som er best. Fluensnapperen liker seg i hull i trær, men også i fuglekasser med en diameteråpning på 3,2 cm. 
Forskjellen på hannen og hunnen er at hannen har tydlige svarte og hvite markeringer, og at hunnen er gråbrun på ryggen og gulhvit på brystet. 

Det blir spennende å se hvordan dette utarter seg.

Alle fugler små de er....

Da har våren kommet for fullt, og den metallfargede, spettede stæren har slått leir i en av fuglekassene våres. Avbildet under er far som nettopp har vært en tur innom kassen for å se til familien sin, i mens mor på bildet under der igjen stuller og steller inne. Jeg trengte ikke sitte så alt for lenge med kameraet før de viste seg fram. 

Da vi er så utrolig heldig å ha så mange ulike fuglearter rundt tomta våres, har vi valgt å sette opp en ny fuglekasse i dag. Her inviterer vi fluesnapperen inn, så får vi se om den tar imot tilbudet. Fluesnapperen er fin å ha for å kunne redusere mengden fluer og mygg i hagen, da dette er som snacks for den.

Våren er den desidert beste årstiden, hvor naturen våkner til liv, og bonusen er at man enda har hele sommeren foran seg! Jeg er et sommerbarn, og trives deretter. Jeg går hele vinteren og venter på de første vårtegn, og klør i fingrene etter å kunne lære meg nye ting. I dag ble det da å sette seg ned for å lese litt om stæren. Om det er ønskelig kan jeg også legge ut litt av den informasjonen jeg finner underveis som jeg lærer meg nye ting. 

Jeg har tenkt til å bli flinkere til å blogge nå som jeg endelig har fått levert inn masteroppgaven min. Det er på tide at jeg får muligheten til å leve ut hobbyene mine, og ta nesa ut av de pedagogiske fagbøkene og over i noe annet spennende. Som regel går de fleste av mine prøveprosjekter rett i dass, men jeg skal likevel dokumentere litt her på bloggen. Er dere heldige kan dere få være med på at de aller fleste prosjekter overraskende nok går kjempebra, og at læringskurven skyter i været som en rakett!

Med min økte interesse for blomster, planter, økologiske prosjekter og hage generelt, blir det mye prøving og feiling i jakten på å skape våren og sommerens vakreste hageeventyr. Så jeg håper dette kan være til inspirasjon for flere enn bare meg selv!

God fredag! 

hits