Dyrking av egne nytteplanter

Endelig kom sola!

Etter mye nedbør, jobbing i barnehage, og en tur til Hemnskjela med et vennepar i helga, har vi endelig fått holdt på litt ute igjen. Dagens prosjekter har blant annet vært pallekarmbed hvor jeg plantet ned spinat og romersk salat. Satser på at dem pigger seg opp litt etter vanning. De står nok noe tett, men det gjelder å prøve seg fram. Øverste palle har fått seg noen rader med gulrot. Chiliplanta så noe trist ut i starten, men har virkelig satt fart og drikker som en svamp! Jeg er noe forsiktig med å overøse den med vann, men det er kanskje det som har ført til at mange av blomstene vissner fremfor å produsere frukter. Jeg har ikke vært noe flink til å knipe av eller beskjære den, for det har jeg ikke så mye kunnskaper om, men jeg vil si at fargene på bladene likevel indikerer at det finnes noe trivsel i potta.Jeg hadde jo også agurkplanteprosjektet mitt som jeg dessverre ikke har noen annen oppdatering på enn at de avgikk med døden når jeg satte dem ut. Den ene holdt seg sterk lenge, men ga etterhvert tapt den også. Det har nok vært litt for kaldt for dem, og det må nok bli alvor av sparinga til drivhus! Gi gjerne noen kommentarer på hvordan dere dyrker frem noen av disse grønnsakene/fruktene!

- Anette

 

Aye aye!

Første innlegg fra mobilen! Ville bare dele gleden jeg har med at frøene har starta å spire. Nå blir det forhåpentligvis spinat til et hvert grillmåltid i sommer. Men bør tenke på at om man skal ha spinat gjennom hele sommeren bør man plante nytt kanskje én gang i måneden. Spinaten har ikke så alt for lang levetid når den først har vokst seg til.

Om noen lurer så har jeg kjørt tre ulike løsninger hva gjelder planting av spinat. Litt for å sjekke hva den trives best med. Lengst fram har jeg klippa til en helt vanlig eggekartong, og lagt lokket under med plast i mellom, dette for å hindre at vannet skal renne igjennom. Bak har jeg fylt to isbokser fulle av halve doruller med jord i. Plasten har jeg over for å holde på fuktigheten i jorda. De siste frøene har jeg planta ute i en avlang blomsterkasse. De har jeg ikke vært ute og sett på i dag, da det har striregna konstant i hele dag. Trøndelag ??.

På den lille tida jeg har brukt på å skrive detta innlegget er det flere frø som har spretti, og det ser ut til at frøene trives både i eggekartong og doruller, men at dorullene går av med en knepen seier sett i forhold til hvor langt de få spirene har kommet i prosessen.

Etterhvert som plantene vokser til skal jeg få planta dem ut, der de kan få bedre plass til å vokse seg store og fine. Kjenner jeg er litt utålmodig når det kommer til planter, men må bare holde fingra ta fatet og la spirene strekke seg uten at jeg skal omtrent snu dem opp ned for å sjekke at alt er i orden. Om det er flere som har sådd, eller skal så spinat, lykke til!

Det spirer og gror når sola skinner!

Fra å ha vært kun noen melkekartonger med jord, har nå frøene virkelig fått fart på seg. Etter mange dager med skyer og regn glimta sola endelig til, og det har gjort at det spirer og gror i minidrivhusene mine. Jeg har nok sådd agurkfrøene noe seinere enn hva man skal, men jeg håper likevel at de vil trives så godt at jeg ikke trenger å se så alt for langt etter å kunne få noe agurklignende på dem om ei litta stønn. De vil etterhvert få sin velfortjente plass i en mine megafine nyinnkjøpte potter etterhvert som de vokser seg store og fine.  

Jeg har også handlet inn noen krydderplanter i dag som jeg har drista meg til å plante ute. Nå gjenstår det bare å se om de trives, eller om det enda var for tidlig å satse på. 

Foreløpig er det forsyninger med persille, rosmarin, oregano og koriander på krydderveggen min, men jeg har lagt opp til å kunne plante noen fler. Vi får se hva som frister, og hva vi kan få tak i. Metallbøttene er kjøpt på Jula, for de som måtte ønske å kjøpe makent.

Ønsker alle en fin morgendag, og at sola glimter til da også!

hits