Er det trosten som flytter inn?

Her for noen dager siden la vi merke til at det hadde kommi et reir i løvskogen bak hagen vår, men fikk ikke øye på noen beboer. Det reiste seg derfor et spørsmål om dette reiret hadde vært der hele tida og at vi har vært veldig uoppmerksomme, eller om det faktisk var nytt. MEN, i dag oppdaga jeg at det faktisk var liv i boligen. 

Da reiste det seg et nytt spørsmål! Hva slags fugl er det vi har besøk av? Trost var en klar kandidat, men hva slags trost? Jeg har søkt litt på nett, og jeg har ikke finni bilde av noen trost med så klart skille mellom brunspettet og gulhvit som på denne fuglens bryst, men kom fram til at den er mest lik en gråtrost. 

Hvis det er noen andre som veit med sikkerhet hvilken fugl dette er, så er det bare å rope ut. Er det en trost? Hvilken trost er det?

Gråtrosten er ihvertfall utbredt i de nordlige delene av Europa. Det er den vanligste trosten i Norge og det er mye av den på Vestlandet og i Nord-Norge. Reirene lager de relativt åpne, og hekker derfor også ofte flere på samme område for å kunne sammen beskytte eggene fra eggtyver som f.eks kråker. De trives godt i løvskog og blandingsskoger, som vi har bak ved hagen vår. Vi hører også ofte mye krangling mellom fuglene i denne skogen, og ser vi ei kråke tar det ikke lang tid før rabalderet er løs og de flyr etter hverandre i sirkler mellom trær og blader.
De lysegrønne eggene med brune prikker legger den i mai-juni, og det kan se ut til at også vår gjest har gjort nettopp dette. Det kan se ut som på dette bildet at hun ligger og ruger, og hun er heller ikke lenger borte fra reiret enn at de eventuelle eggene fortsatt vil være varme.

Hunnen ruger på eggene i underkant av to uker, og deretter mater både hunnen og hannen ungene i ytterligere to uker. Så etterhvert ser vi kanskje også mer av hannen. De spiser ofte meitemark og insekter, og går over til mer bær og frukt til høsten.

Da har vi altså en tredje innflytter i hagen som vi kan lære mer om, og spennende er det at vi har fått muligheten til å følge opp tre helt ulike fugler. Det å sette seg inn i fugleverdenen er vel kanskje ikke så vanlig i dag, som det muligens var før i tida? Likevel håper jeg det er noen interesserte på hobbybasis der ute. Jeg har ingen plan om å bli ornitolog, og fugleinteressen kan nok vise seg etterhvert å være begrenset, men jeg har lært meg det at når interessen er der så må man utforske for alt det er verdt. Jeg trur nesten jeg har oppdaga en ny side av meg selv etter at jeg begynte med detta lille hageprosjektet, hvor jeg bryter ut i begeistring bare jeg ser det svarthvite fluesnapperparet vårt lufte vingene. Da spiller det ingen rolle hvor interessert alle andre er, da er man forplikta til å ta del i det uansett. Tenk så mye som har foregått rett foran nesa på oss i alle år uten at vi egentlig har sett det. Jeg er veldig glad for at det fortsatt er mange ting som kan overraske og interessere meg, og at det er nye ting å lære. Det trur jeg er min største frykt....at jeg enten skal bli uinteressert i å lære noe nytt, eller at det rett og slett ikke skal være noe spennende igjen å fordype seg i. Man lærer så lenge man lever, og det har jeg absolutt tenkt til å gjøre!

2 kommentarer


Iselin Renée
-25.05.2015 kl:09:09


Fine bilder :)
Anette
-25.05.2015 kl:11:36


Iselin Renée: Takk, Iselin =)!

Skriv en ny kommentar

hits